Ons traditionele Proxy kerstdiner werd in 2012 vervangen door een Kerst kookworkshop bij de Kookfabriek in Den Haag. Dus niet alleen lekker schransen maar letterlijk werken voor de kost. De entree was echt fabriekachtig. Een gigantische, ijskoude lift waarmee hele koeien omhoog gehesen konden worden (gebeurt wellicht ook wel) maar eenmaal op de vijfde verdieping aangekomen was het zeer mooi aangekleed!

In totaal bijna dertig Proxy’ers kregen eerst een korte instructie (messen zijn scherp, vuur is heet, drank staat daar, u kent het wel) waarna er drie groepen werden gemaakt en ieder op zijn eigen kookeiland nadere instructie kreeg over de te maken gerechten. De instructies per onderdeel stonden vervolgens op een kaart uitgeschreven, maar zoals het een stel nerds betaamd waren hier al snel de eerste aanmerkingen op. Leuk was dat voor sommige zaken de hoofdkok er zelfs bijgeroepen moest worden omdat de chef zelf ook niet wist waarom bepaalde zaken zo op de kaart stonden, maar alle gerechten kwamen verrassend mooi op tafel!

Het voorgerecht bestond uit een dorade met een crème van pompoen en spinaziesaus. Hierna volgde een hertenstoofpotje met paddenstoelen, polenta en geglaceerde worteltjes (volgens mij zijn ze langer bezig de woorden voor het gerecht te verzinnen dan wij aan het koken waren). Hoewel veel Proxy’ers niet hoog opgaven van hun eigen kookkunsten zagen de gerechten er niet alleen heel lekker uit, ze waren ook nog eens heel smakelijk! Topchef Julius Jaspers zei het al: er schuilt een kok in iedere Proxy’er…
Het toetje bestond uit een crème brûlée met grapefruit en bladerdeegbaton. Ik had altijd begrepen dat een crème brûlée heel erg moeilijk te maken was maar ook dit gerecht kwam heerlijk op tafel.

Hoewel wij begrijpen dat beelden (zoals de onderstaande) verontrustend en misschien zelfs beangstigend kunnen zijn, kunnen wij niet anders dan beamen dat het een hele gezellige, leerzame en leuke avond was!